Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ



ΔΩΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ !


ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΖΩΗ
ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΟΥ !



Ποιοί μπορούν να είναι αιμοδότες;

Τα κριτήρια για να είναι κάποιος αιμοδότης είναι:
· Ηλικία: Ο αιμοδότης πρέπει να είναι από 18 έως 60 ετών
· Βάρος σώματος: Συνήθως απαιτείται το βάρος να είναι τουλάχιστο 50 κιλά
· Ασθένειες: Ο αιμοδότης πρέπει να είναι σε καλή υγεία και απαλλαγμένος από μεταδοτικές ασθένειες
Εάν ο αιμοδότης λαμβάνει φάρμακα, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά δεν μπορεί να προσφέρει αίμα. Σε τέτοια περίπτωση είναι ορθό να ενημερώνεται ο γιατρός και το προσωπικό που είναι υπεύθυνοι κατά την αιμοληψία.

Ποιοι δεν μπορούν να είναι αιμοδότες;

Ορισμένα άτομα μπορεί να μη μπορούν να δωρίσουν αίμα είτε προσωρινά είτε μόνιμα.

Τα άτομα που αποκλείονται προσωρινά είναι αυτοί οι οποίοι πάσχουν από μια βραχυπρόθεσμη ασθένεια ή παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα που δεν επιτρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα την αιμοδοσία.

Τα άτομα αυτά είναι:
Ασθενείς που έχουν υποστεί επεισόδιο καρδιακής προσβολής ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καρδίας κατά τους τελευταίους 6 μέχρι 12 μήνες
Ασθενείς που έχουν οι ίδιοι υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος, κατά το έτος που προηγείται της αιμοδοσίας
Επαφή στο σπίτι κατά τους 12 μήνες που προηγούνται της αιμοδοσίας με άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα
Ασθενείς που παίρνουν αντιβιοτικά κατά τις 72 ώρες πριν από την αιμοδοσία
Άτομα που δεν αισθάνονται καλά κατά την ημέρα της αιμοδοσίας
Τα άτομα που αποκλείονται προσωρινά από την αιμοδοσία μπορεί να είναι σε επαφή με το γιατρό και το προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας, για να προσδιοριστεί πότε είναι δυνατόν να τους επιτραπεί να δωρίσουν αίμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο αποκλεισμός είναι μόνο πρόσκαιρος. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει συμπληρώσει 6-8 ώρες ύπνου, έχει γρίπη (περιμένουμε μέχρι να περάσει), στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αναμονή μέχρι και έξι μήνες μετά τον τοκετό), στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, στη διάρκεια μιας εποχιακής αλλεργίας, αν έχει κάνει εμβόλια ή παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα (για παράδειγμα πρέπει να περάσουν τρεις μέρες από τη λήψη ασπιρίνης), αποκλείεται προσωρινά από την αιμοδοσία.
Οι ετερόζυγοι φορείς μεσογειακής αναιμίας (το κοινώς λεγόμενο στίγμα) ή άτομα με έλλειψη G6PD αιμοδοτούν, αν η αιμοσφαιρίνη είναι πάνω από 12gr/dl.
Επίσης, για να είναι ανιχνεύσιμη στο αίμα η λοίμωξη από AIDS, ελονοσία, CJD (νόσος τρελών αγελάδων) ή SARS, οι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου εμφανίστηκαν κρούσματα αυτών των ιών, αποκλείονται για συγκεκριμένο διάστημα από την αιμοδοσία.
Εκτός από τις γενικές αυτές αρχές και επειδή οι λεπτομέρειες στις ενδείξεις αναπροσαρμόζονται, ο υποψήφιος αιμοδότης πρέπει να συμβουλεύεται το προσωπικό της αιμοδοσίας που είναι το πλέον αρμόδιο για την επιλογή των αιμοδοτών.

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης;
Ø Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό.
Ø Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
Ø Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί περίπου 10 λεπτά της ώρας.

Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία

Ø Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
Ø Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
Ø Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
Ø Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
Ø Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
Ø Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
Ø Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
Ø Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
Ø Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.
Διαδικασία αιμοδοσίας

Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ή της αιμοσφαιρίνης ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή.
Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος.

Η αιμοδοσία είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί ο αιμοδότης από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα αφού οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες.
Γιατί να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης;
· Επειδή δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο που να μπορεί να αντικαταστήσει το αίμα.
· Επειδή θέλει να βοηθήσει τους χιλιάδες συνάνθρωπών μας που έχουν ανάγκη από αίμα.
· Επειδή θεωρεί προσωπική του ευθύνη την κάλυψη της χώρας μας σε αίμα από την εθελοντική αιμοδοσία και μόνο. Δε μας τιμά ως χώρα η εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό.
· Επειδή πρόκειται για μια ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία, που διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά από μια φιάλη μπορεί να σωθούν τρεις ανθρώπινες ζωές.
Επειδή ο εθελοντής αιμοδότης βιώνει ένα μοναδικό συναίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και γιατί πέρα από τα κίνητρα που δίδονται (δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες σε αίμα για τον ίδιο ή την οικογένεια του, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, τιμητικές διακρίσεις, αιμοδοτική άδεια), ο εθελοντής αιμοδότης νιώθει ότι προσφέρει ζωή στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Μετά την πρώτη αιμοδοσία ο αιμοδότης παραλαμβάνει ατομική κάρτα όπου αναγράφονται η ομάδα αίματος του και οι μονάδες που έχει δώσει και την οποία πρέπει να κρατά κάθε φορά που δίνει αίμα ή όταν χρειαστεί αίμα για τον ίδιο ή συγγενή πρώτου βαθμού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

VERY GOOD GOOD WORK!!! ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Juanita La Quejica είπε...

Αίμα! Το πιο ακριβό "αγαθό" τελικά, που δεν αγοράζεται με τίποτα. Και δυστυχώς οι περισσότεροι το αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.